Tekst voor:

Vers van Vroeger

Voor het Zuiderzeemuseum schreef ik de teksten voor de thematentoonstelling Vers van Vroeger:

“Na jaren van blikgroenten en kant-en-klaar maaltijden gaan we steeds meer terug naar vers eten. Vers is luxe. Vers is lekker. Vers is goed. Vers is terug van weggeweest. Maar wat was vers van vroeger? Wat kunnen we ervan leren en hoe kunnen we ons erdoor laten inspireren?”

Zuiderzeemuseum_tentoonstellingen_Aan tafel_Foto Madelon Dielen (62).jpg

Aan tafel!

“Rond de Zuiderzee vond je haast geen maaltijd zonder aardappel, vis of kool. Hoe kwamen mensen aan deze ingrediënten? Hoe hielden ze deze vers? Welke gerechten werden ermee gemaakt? En, waren die eigenlijk wel lekker? Kom aan tafel en laat je inspireren door de Zuiderzee.”

Aardappel

“Aardappel, pieper, muis: de drager van de Hollandse pot en sinds de negentiende eeuw de hoeksteen van onze keuken. Rond de Zuiderzee was de aardappel een veel geteeld gewas en sinds de inpoldering vult deze knol ook de akkers van Flevoland. Er is keuze te over: van vroege tot late piepers, kruimige en bloemige, droogkokers, vastkokers en afkokers en eindeloos veel rassen. Zo’n 4.000 wereldwijd, en honderden in Nederland. Denk aan de Eigenheimer, Frieslander, het Krieltje of dé aardappel van West-Friesland: de Opperdoezer Ronde. 

Tegenwoordig eten we gemiddeld vijf middelgrote aardappelen per persoon per week. Rond de Zuiderzee at men deze hoeveelheid piepers per dag!”

Ik werkte ook mee aan de nieuwe vaste tentoonstelling Zee vol verhalen.

 
Zuiderzeemuseum_tentoonstellingen_Aan tafel_Foto Madelon Dielen (39).jpg
Vorige
Vorige

Tone of voice voor SLA

Volgende
Volgende

Audioverhalen voor het Zuiderzeemuseum